Hortus Tibi

Uw Hovenier

Bonsai in de tuin

Een bonsaituin bestaat uit bonsai '盆栽' Miniatuurboompjes die oorspronkelijk in Japan zijn ontstaan. Het woord bonsai bestaat uit twee Japanse woorden: Bon betekent ondiepe schaal of pot en Sai, plant of beplanting. We weten dat er veel liefhebbers zijn voor een bonsaituin. Als we het over bonsai hebben denken de meeste mensen gelijk aan de ‘klein gehouden’ beplanting in een schaal, maar dat is maar één kant van het verhaal. Er zijn heel veel vormen mogelijk om een afwisselende bonsaituin te creëren’. Hortus-Tibi kan een bonsaituin op talloze manieren inrichten en aan ontelbare soorten bonsai komen. ‘Die planten we in bijzondere bakken of potten zodat u van een persoonlijke bonsaituin kunt genieten.

Binnen Bonsai?

Alleen tropische en subtropische bonsais moet men binnen verzorgen.

Heel veel bonsais kunnen buiten geplaatst worden.

Welke bonsai?

De meest gebruikte en sterkste Bonsai is de Ficus.
De Ficus kan een lage luchtvochtigheid verdragen en is sterk.
Dit is een goede keuze voor mensen die beginnen met het kweken van Bonsai.
De Ficus kan heel goed binnen verzorgd worden.

Andere, veel gebruikte bonsais voor binnen zijn:

Verzorging

Bonsais en kamerplanten verschillen van elkaar. Een Bonsai kan minder water en voedingsstoffen opslaan dan een kamerplant.
Tropische bonsais zijn gewend aan veel licht en een hoge luchtvochtigheid. Dat maakt het lastig om tropische bonsais binnen te kweken. Als de lichtintensiteit te laag wordt neemt de groeikracht af en op den duur verzwakt het boompje. Zet de bonsai daarom bij voorkeur in de vensterbank of een andere licht plek in de kamer. De bonsai kan baat hebben bij kunstlicht. Bijvoorbeeld een fluorescerende lamp of een gloei- of LED lamp een aantal uren per dag.
Zorg ook voor een hoge luchtvochtigheid.

Zet de bonsai daarom NOOIT bij een verwarming, giet water op de schaal waarop de pot staat of benevel de bladeren dagelijks met water. Als er weinig wind staat kan het raam tijdens de dag op een kier.

Deze Bonsai op de foto is van mezelf z'n 100 jaar oud 'Ficus' (Microcarpa Ginseng)

Luchtvochtigheid

Het bij houden van een tropische bonsai heeft redelijk hoge luchtvochtigheid nodig
(hoger dan een kamerplant) om meer luchtvochtigheid in de omgeving van de bonsai te geven doe je door een onder schaal te vullen met water of dagelijks de bladeren te benevelen met water of als er buiten niet teveel wint staat kan je het raam een stukje open zetten gedurende de dag.

Snoeien

Als u uw bonsai boom klein wilt houden moet u regelmatig snoeien. Snoeien is ook van belang om de gewenste vorm te behouden.
Laat de groeiwijze van de boom intact, anders is er kans op
Apicale dominatie, wat betekent dat zijtakken die aan de stam vastzitten langzaam afsterven. Net als bij grote bomen wil de kroon van een bonsai zo snel mogelijk naar de zon groeien.